March 2016 - All About Love

Thursday, March 31, 2016

5 Aktiviti Indoor Ini Tanpa Perlu Spend Duit Yang Banyak!

4:14 PM
5 Aktiviti Indoor Ini Tanpa Perlu Spend Duit Yang Banyak!
Assalammualaikum....

5 Aktiviti Indoor Ini Tanpa Perlu Spend Duit Yang Banyak!...Korang dah tengok ker 5 aktiviti tue...


  1. baking dan memasak 
  2. compile album keluarga
  3. buat kraftangan 
  4. membaca
  5. tambah general knowledge


 rata2 semua MV buat terutamanya bab memasak....membaca ...baca novel..sambil2 anak buat homework....

Tambah general knowledge...rasanya bila kita tengok rancangan kat tv pun ada knowledge kan...macam mv dan anak2 suka tengok law of the jungle...sebab dia bawa kita mengembara ke seluruh dunia...

Korang2 buat tak aktiviti ini..
Read More

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Untuk Ibubapa

8:30 AM
Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Untuk Ibubapa
Assalammualaikum...

Hari ni MV nak kongsikan mengenai Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Untuk Ibubapa...mungkin ramai yang sudah mengetahui mengenai ini.tak salah MV berkongsi untuk semua sekali lagi..kerana ada kawan MV yang cakap anak dia punya x update...kosong jer...itu mungkin sebab cikgu dia tak update kot.

ni laman utama
Mula-mula lepas dah masuk laman web SAPS terus kuar macam gambar di atas. Ibubapa bolehlah masukkan nombor my kid anak-anak tanpa "-"..pilih sekolah dan tahun yang kita nak tengok....
Pilih Jenis peperiksaan

Lepas tue terus keluar macam ni ...oklah time ni pilih jenis peperiksaan yang kita nak tengok ..


Lepas dah pilih jenis peperiksaan pilih papar slip keputusan 
Ok Macam MV..MV pilih Ujian 1 sebab tahun ni baru ujian 1..then tekan papar slip peperiksaan.Terus kuar slip keputusan macam di bawah

ni lah contoh slip ...
Ni lah slipnya...yang Ayu punya ni tak lengkap lagi baru keputusan Matematik jer yang ada..tapi kita boleh tengok keputusan keseluruhan tahun sebelumnya...Macam keputusan AYu dan Abang Haikal tahun lepas...tahun 2014...takda dalam sistem yang ada 2015 jer

nampaklah peningkatan....matematik kena tingkatkan lagi

banyak kena perbaiki alhamdulillah lulus untuk 2015
Oh ya kalau perasan gred markah untuk sekolah HaikalAyu memang tinggi sikit....85 ke atas baru dapat A...sekolah anak-anak korang macam mana pula.

Sekian perkongsian MV untuk hari ini

Read More

Wednesday, March 30, 2016

Jerebu teruk di Beaufort - Membakut - Bongawan - Kimanis - Papar Sabah

4:10 PM
Jerebu teruk di Beaufort - Membakut - Bongawan - Kimanis - Papar Sabah
credit to Izah Nong Jalindan II
Assalammualaikum...

Di atas adalah gambar yang diambil oleh orang kampung MV di klias kecil beaufort....keadaan jerebu yang makin teruk disebabkan kebakaran hutan....dan Mv kongsikan sedikit gambar yang rakan sabahan kongsikan di fb mereka.....



Credit to RidhwanIsa OneSensei
ada yang meluahkan rasa kecewa seolah2 Sabah ni dianak tirikan...kerana tiada pengumuman cuti sekolah di buat dengan keadaan jerebu yang makin teruk di kawasan yang terlibat..
Credit to RidhwanIsa OneSensei
bukan apa...budak2 ramai yang demam dan asma dek jerebu ni...tapi tiada satu pun liputan berita di television menyiarkan pasal ni..huhu...orang dewasa mungkin boleh bertahan tapi kanak-kanak macam mana....
Credit to RidhwanIsa OneSensei

Credit to Lie Assan Pirambib 
hutan pun kebanyakan sudah terbakar....itu menambahkan lah keadaan jerebu yang makin teruk..pihak berkuasa..dengarlah rintihan rakyat .....please do something,,,,
Credit to Hairul Gee Shah 

***Walaupun tak berapa terkesan dengan keadaan ini namun tetap merasa tempiasnya...cuaca sekarang makin panas...baru ni ambil abang haikal di sekolah sebab demam....kawan2 yang ada di area yang MV sebutkan..kamu orang ok juga kah...
Read More

Barbie Doll

7:30 AM
Barbie Doll
bila gambar mimi diedit...
Assalammualaikum....

Like A Barbie Doll...itu lah yang MV nak cakap....bukan Mv yang edit ya..ni kerja pengasuh Syamimi di taska Permata....comel pula bila tengok....dengan gebunya....bulu mata....bibir merah...pipi pinky....

Adik nampak comel..sampaikan abah dia nampak gambar ni terus suru MV wasap...nak simpan..buat kenangan....terus MV cakap.."erm mau buat gambar profile wasap lah tue"..nada cemburu buta..hahaha

Oh ya...hubby MV ni suka letak gambar wasap guna gambar dia with anak..ataupun hanya gambar anak....takpalah janji dia mengaku yang dia ada anak..tak letak gambar wife pun takpakan....

ada tak yang nak jadikan calon menantu..Insyaallah akan diajar menjadi menantu & isteri Solehah..Amin...(**amboi ke situ pula)
Read More

Tuesday, March 29, 2016

Panduan Warna Pakaian Harian

4:07 PM
Panduan Warna Pakaian Harian
Assalammualaikum...

sumber google
Hari ini dalam sejarah...MV baru tahu yang sebenarnya ada panduan warna pakaian harian mengikut fitrah alam dan psikologi....serius memang x tahu...ni pun tau sebab status selfie kak Ibu Amirul di facebook.....

Jadi gagahkan diri mengoogle...then jumpalah gambar yang MV share ni ....hari ini hari selasa sepatutnya baju warna pink/violet ....dan MV pakai baju warna merah..hahahaha
nampak tak...merah...hahaha....
Esok temanya warna biru....tapi kan nak ikut tema ni baju banyak pilihan warna takpa...kalau xda kita ikut tema with colour tudung boleh kan...hahaha..janji menepati tema....

Korang-korang memang dah lama tau atau baru tau ..kalau baru tau..kita geng...tak salah mengaku baru tau..daripada mengaku tahu tapi sebenarnya tak tahu..lagi lah teruk....
Read More

Monday, March 28, 2016

Kung fu Panda 3

8:47 AM
Kung fu  Panda 3



Assalammualaikum....

sumber google
Kung Fu Panda 3....akhirnya tercapai juga hajat anak2 mau tengok movie di panggung...mula-mula dorang mau tengok boboi...tapi tak jadi...nak tengok zootopia paling awal pun jam 2.40....so kami buat  keputusan tengok Kunfu Panda 3 sebab tayangan paling dekat....jam 11.50am...

Kenapa?sebab kami ada member paling kecik yang kuat meragam....takut dia mengamuk lama2 kat satu tempat...lagipun syamimi pilih Kung fu Panda...so abang kakak mengalah lah....sayang abang kakak....

Muka happy lepas tengok movie
Cerita Kung Fu Panda ni MV bagi 4 bintang...memang best....walau hanya cerita animasi yang jadi keminatan kanak-kanak..MV rasa ia ada mesej yang tersendiri....Ni sinopsis dari MV

PO telah bertemu semula dengan ayah kandungnya.Dalam masa yang sama Jeneral Kai telah kembali ke Dunia dari alam roh dengan merampas Chi semua pahlawan termasuk master oogway(penyu)...Po Sebagai Pahlawan Naga adalah orang yang akan menghalang Jeneral Kai...tapi untuk itu dia kena belajar cara keluarkan chi(**hahaha tak reti nak terangkan)

Po mengikut bapanya ke perkampungan Panda kerana bapanya berjanji akan ajar PO tentang Chi..di sana dia mula belajar tentang kehidupan seorang Panda...dan pada masa yang sama Jeneral Kai mula menyerang Istana(**lupa nama istana tue) dan mengambil chi semua kawan2 Po...

Kawan Po iaitu Tiger datang dan memberitahu yang Jeneral Kai akan menyerang perkampungan Pandan dan akan mengambil semua CHi panda2 yang ada..masa inilah baru bapa PO cakap yang dia x tau macam mana nak cara PO pasal Chi..

Akhirnya PO melatih semua Panda Untuk menentang Jeneral Kai,tiba hari yang dinantikan semua panda menjalankan tugas  dengan baik tapi jeneral terlalu kuat...Po buat keputusan menghantar dirinya sendiri dan Jeneral Kai ke alam Roh semula....

Bapa PO akhirnya teringat dan cuba mengajar semua panda untuk membuat CHI...dan akhirnya mereka berjaya...PO menjadi Pahlawan Chi yang kuat dan mengalahkan Jeneral kai...

Semua pahlawan yang di ambil chi mereka bebas semula..yeahhhhh..habis...

Begitulah sedikit sinopsis dari MV.....terima kasih anak2 Mama & Babah sebab semuanya dengar kata...next time kita pergi tengok lagi k
Read More

Friday, March 25, 2016

Jom Amalkan Surah 3 qul

4:30 PM
Jom Amalkan Surah 3 qul
Assalammualaikum...


sumber google
Amalkan surah 3 qul ni sebelum tidur untuk Menolak gangguan jin, syaitan, sihir, was-was dan segala kejahatan serta Terhindar dari segala perkara yang buruk
Read More

Wani New Look

8:00 AM
Wani New Look

Assalammualaikum...

abaikan mama yang over tue ya
Hari ni kira dah masuk seminggu wani bercermin mata....alhamdulillah..bila dia sudah bercermin mata ni..dia sudah ada mood mau belajar...dia cakap semua yang dia nampak skg jelas..nda sudah kabur....kalau sebelum ni..MV suruh membaca ker mengeja dia mesti akan blur....

tapi skg dia sudah boleh membaca dan mengeja..walaupun yang 2 suku kata..macam saya rabu suka cili....isnin selasa...makan....cuma kena banyak belajar lagi
cermin mata hospital RM70.00
cermin mata yang wani pun ni MV buat di hospital..Murah sikit...just RM70.00 kalau buat di luar mau 2++ juga ni...comel jer wani pakai cermin mata..tapi dia down sebab kawan2 ejek dia..cakap nenek tua...mata buta..huhu...

redha jak lah yan wani..janji wani nampak apa yang mo belajar
Read More

Thursday, March 24, 2016

Tandas

7:30 AM
Tandas
tandas yang rosak kunci
Assalammualaikum...

Tandas....hari ni kita stroy pasal tandas.Kenapa?Sebab tandas antara yang selalu kita cari kan..nak buang air  besar dan kecil.Kalau MV tandas rumah sendiri adalah yang paling selesa walaupun bukan first class macam tandas hotel.

Kenapa tiba2 hari ni cerita pasal tandas,,,,,Ingat lagi tak entry ini  MV ada mention pasal tandas yang sangat kotor kan...dan kali ni...MV ke sana sekali lagi sebab Abang haikal demam...ni cerita masa cuti sekolah haritu...

oleh kerana terlalu lama menunggu...dalam 3 jam..sebab masa tue bawa mimi pegi x-ray...keputusan lambat sgt keluar...jadi MV nak terkucil sangat2..pergi lah tandas...ok 5 bintang..kali ni tandas semua bersih....

Yeahhh boleh lah membuang air dengan selesa...tapi yang mengecewakan apabila kesemua pintu tandas yang ada tak boleh kunci...semua rosak....bukan satu tandas tapi semua....masa ni memang tak fikir panjang nak tak nak kena buang juga...sebab dah tak tahan....

Doa dalam hati..jangan lah ada yang tendang....dan doa dimakbulkan...bukan menyalahkan pihak hospital ..ianya juga mungkin berpunca dari pesakit2 yang datang..tapikan..tandas perempuan kot tue,,,,tak selamat okey...sudahlah gelap lorong depan tue....

Jangan nanti ada kes lain yang jadi.huhu....bukan hanya mention tandas yang MV pergi ni..tapi begitu juga tandas2 lain..macam tandas restoran...station minyak....macam tandas restoran luar restoran cantik tapi dalam tandas mak ai kotor...

Bukan lah mau cakap MV ni pembersih ...tapi sekurang2nya....buatlah sesuatu supaya taklah tandas di Malaysia ni dicop tandas paling kotor...kan kan kan..sekian omelan hari ni
Read More

Wednesday, March 23, 2016

Karangan Keluarga Saya

1:00 PM
Karangan Keluarga Saya
abaikan tulisan dia yang cantik tue
Assalammualaikum....

Ni lah satu-satunya yang si kakak AYu suka buat bila dapat jumpa kertas ...ni karangan pasal keluarga saya.Macam biodata pun ada juga MV tengok ...Tapi sekurang2nya dia mula ada minat nak buat karangan itu bagus...

Paling win bila baca hobi mama ialah baca novel....kikiki....memang kaki novel..kadang bila weekend anak2 buat homework mama ni akan join sekali..tapi mama baca novel jer...sekurang2nya MV boleh pupuk budaya membaca dikalangan anak MV...

Hobi abah dia,,,buat kereta hahaha...ni memang mau gelak...abah dia memang selalu buat kereta sendri,,,apatah lagi sekarang berjinak2 dengan bisnes jual beli kereta,,so kalau ada kerosakan memang dia buat sendiri...tak hantar bengkel...suami MV ni memang budak automotif....

Mungkin sebab asyik tengok babah buat kereta ,,terus jadi hobi hahaha...oklah tu kakak...sekurang2 nya babah ada di rumah..jangan hobi lain...susah nanti kita...kikiki....sudahlah babah tue handsome(hahaha buli puji laki sendri)

Bab bangsa pun pandainya dia..tau jak dia mamanya Cina bisaya...dorang semua bangsa Dusun....tapi selalu juga orang tanya kenapa muka kamu mcm cina?senang jak jawapan dorang..Sebab Mama Saya orang cina.....(**terus kawan dia blur...aik cina mana ada sekolah agama...hahaha)

Read More

10 Bas Sekolah Yang Budak-budak Pasti suka Naik

7:30 AM
10 Bas Sekolah Yang Budak-budak Pasti suka Naik


Assalammualaikum..


Sumber dari Oh Bulan!
Mv pinjam dari facebook oh bulan!..see kalau sapa2 ada masalah anak tak mau pegi sekolah...confirm masalah tue selesai kalau ada bas macam ni di Malaysia..budak2 mesti excited nak pergi sekolah...
Sumber dari Oh Bulan!
Sumber dari Oh Bulan!
jangan cakap budak..MV yang Mak budak ni pun excited tengok...silap2 semua orang naik naik bas ni pergi kerja,,,hahahaha
Sumber dari Oh Bulan!
best kan kat jepun....sampai macam ni sekali dorang buat....untungnya jadi budak2 kat jepun..sekolah dia pun best..sebab ada tengok dokumentari pasal sekolah dorang...memang terbaik...
Sumber dari Oh Bulan!

Sumber dari Oh Bulan!

Sumber dari Oh Bulan!
nak makan..murid2 kena sama2 buat kerja...lepas makan sama2 bersihkan sisa makanan...masa rehat pun memang mencukupi....

Sumber dari Oh Bulan!

Sumber dari Oh Bulan!

Sumber dari Oh Bulan!

bukan tak bersyukur jadi rakyat Malaysia..sekali sekala tengok cara di negara orang x salah rasanya
Read More

Tuesday, March 22, 2016

Kegunaan Garam

1:00 PM
Kegunaan Garam
Assalammualaikum....


Mv Kongsikan sedikit info mengenai kegunaan garam yang MV share bersama kamu semua.Sumber facebook kenalan MV Fasha Namanya...dia memang suka berkongsi info macam ni.....

Ni antara kegunaan garam...



1. Membuang busuk ikan. Ikan apabila sudah lama terdedah di darat akan menjadi busuk. Untuk menghilangkan hanyir ini, ikan diredam dalam air garam.
2. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).
3. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.
4. Mengubat Gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yang berlebihan. Orang yang tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dalam pasir laut. Bagi mereka yang tinggal di bandar, garam kasar digoreng dan didemahkan di tempat sakit ketika garam masih panas.
5. Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.
6. Merawat mabuk perjalanan. Sesetengah orang akan mengalami mabuk perjalanan setelah melepasi tempoh tertentu. Untuk merawat mabuk perjalanan, garam dicampur madu dan air dan diminum sebelum memulakan permusafiran.
7. Garam digunakan untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.
8. Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.
9. Menghilangkan penat kerana kerja berat. Amalan orang-orang Melayu tradisional yang bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yang dicampur garam.
10. Mengelak sihir/gangguan jin bagi mereka yang bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yang dijampi dengan Al-Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah – 7 kali) ditabur di sekeliling khemah.
11. Mengelak gangguan syaitan/jin kepada bayi. Ada ketikanya bayi menangis waktu malam disebabkan dia nampak syaitan, bukan kerana lapar. Untuk mengatasi masalah ini, garam dicampur dengan bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Campuran itu diletak dalam gelas/cawan/bekas yang terbuka. Bekas itu diletakkan di bahagian kepala bayi.
12. Mengelak panahan iblis bagi lelaki yang beristeri kerana bekerja di kawasan hutan. Petua Melayu tradisional apabila ke hutan mereka akan terserempak dengan jin yang menjelma sebagai perempuan bogel di sungai. Akibatnya mereka teringat-ingat kepada jelmaan makhluk itu sehingga mengabaikan isterinya. Cara mengatasinya sama seperti yang dinyatakan dalam para 10.
13. Mengubat orang yang diganggu jin. Bagi orang dewasa yang dikhianati (disihir) cara mengubatnya ialah dengan meletakkan garam yang dijampi dengan al-Fatihah di perdu lidah. Perdu lidah ialah bahagian bawah lidah yang apabila diangkat akan nampak urat hijau lidah.
Read More

Luaran Tak Semestinya Sama Dengan Dalaman

8:00 AM
Luaran Tak Semestinya Sama Dengan Dalaman
sumber Facebook
Assalammualaikum...

Nampak tak gambar di atas....jangan sangka kulit pisang tue buruk isinya rosak..tapi sebaliknya...Sama jugalah dengan manusia...kadang2 bila orang tue x cantik x segak...terus di cop...jahat tue orang...padahal orang yang cantik mulus segak bergaya ni lah kadang2 hati busuk mengalahkan busuk nya tahi ayam(bulikah istilah ni)


Bak kata pepatah inggeris "don't judge a book by its cover" atau dalam bahasa melayu bermaksud jangan menilai  buku hanya dengan melihat muka depannya...lebih kurang macam tue lah...

ramai antara kita suka menilai orang dari luaran...kalau orang tu x canitk selekah mula lah x nak kawan...cakap sana cakap sini..padahal oarang yang dia rasa buruk tue lah yang bila dia susah akan bantu dia nnti....

muhasabah diri..jangan pandang luaran sahaja....dalaman seseorang tu kita takkan nampak...bila kita dah kenal dengan seseorang tu baru lah kita boleh nilai dia macam mana...

sekian untuk hari ni...
Read More

Monday, March 21, 2016

5 Soalan Dari Ucing Versi 2

11:17 AM
5 Soalan Dari Ucing Versi 2

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/03/5-soalan-dari-ucing-versi-2.html

Hi Blogger.Segmen Soalan Dari Ucing Versi 2 kembali.Jawab Lima Soalan dari Ucing ,Ada Berani .? Follow Blog Ucing atau Google +.Copy Code yang Tersedia di Bawah .Buat tajuk "5 Soalan Dari Ucing Versi 2" dan Publish . Tinggalkan Post Anda di Ruangan Komen  Di Sini.Tag Rakan Anda untuk Sama-sama menjawab 5 Soalan Dari Ucing Pastikan Dia Tahu..Segmen Tamat 25-3-2016.(^x^) miau..miau...

1) Ayam Berkokok ..Hari mau...? 

Siang 

2) Kucing Jadi Harimau,Harimau jadi Kerbau,Kerbau Jadi Lembu,Manusia Jadi...?

Hairan.

3) Kucing Jadi Ayam,Harimau jadi Ayam,Kerbau jadi Ayam,Ayam jadi...?

Marah

4) Seekor kancil mencari Makanan di Hutan lalu ternampak Makanan dan satu ekor Harimau.kancil makan makanan tersebut tanpa takut mengapa .?

 Harimau sudah kenyang

5) Sepasukan Orang Gila main Bola di Pesawat.Oleh kerana terlalu Bising co-pilot pun Marah."Hey..! kalau Nak Main Bola keluar.!".Lalu Orang Gila itu pun keluar .(Maklum lah Orang gila).Soalan nya Siapa kah yang terselamat dalam Pasukan tersebut.?

Penjaga Gol...
*Segmen Ini adalah Segmen Blogwalking Ceria Bahagia Betul atau Salah Tidak Menjadi Masalah yang Penting Anda Berani menjawab...Ada Berani..?

Mv Tag SHA

Read More

Abang Adik

8:30 AM
Abang Adik
tengok syamimi...ada2 jer gaya
Assalammualaikum....

Abang adik...abang 9 tahun adik 3 tahun....matangnya abang bila sudha boleh tolong mama urus adik...mandikan adik...jaga adik..bawa adik makan ...bawa adik main....semoaga abang akan jadi abang yang terbaik buat adik2..amin.
Read More

Sunday, March 20, 2016

Kombinasi

9:30 AM
Kombinasi
pendeknya MV
Assalammualaikum.....

jarang dapat ambik pic satu badan..kalau dapat pun hasilnya macam gambar kat atas lah.....abaikan jerawat yang sweet sangat kat dagu tue....menumpang kasih tapi kita biarkan dia....

kombinasi warna dari si pemakai yang buta warna...baju kurti warna torquise...sikrt purple ..tudung purle...kasut hitam....kamu orang rasa ok ker kombinasi ni?lipstick jangan tegur..haha...sebab merah itu lambang keyakinan hahaha.....


Read More

Saturday, March 19, 2016

Biar Gambar Berbicara

8:00 AM
Biar Gambar Berbicara
 Assalammualaikum....


posing with kakak ayu


anak dara MV dua orang dah pakai spek 




adui adik awat comel sangat ni


comel sangat adik ni


with my only hero 
my sarang hea


anak korea MV


amboi overnya MV..
**entry malas nak naip..so kongsikan gambar yg disnap untuk this week sahaja...jangan muntah hijau ya...
Read More

Friday, March 18, 2016

Sabah Vs Kedah -Perlawanan Pertama Suku Akhir Piala FA 2016-18.03.2016

4:36 PM
Sabah Vs Kedah -Perlawanan Pertama Suku Akhir Piala FA 2016-18.03.2016
Assalammualaikum...


credit to Bola Sepak Sabah

Malam ni perlawanan pertama suku akhir Piala Fa antara Sabah Vs Kedah berlangsung di Stadium Likas pada hari jam 8.15 malam....


Jom kita ke stadium....sapa yang pegi  kita jumpa di stadium likas malam ni...Chayok2 Sabah.....mesti mau jaring lebih banyak gol malam ni..jangan biar lawan ada kelebihan gol di sini...
Read More

Anggaran Harga 20 Jenama Tudung POpular

1:00 PM
Anggaran Harga 20 Jenama Tudung POpular
Assalammualaikum.....

credit utk SINI
itu dia anggaran harga 20 jenama tudung popular...MV just ada koleksi Aidijuma jer..dalam 1++ helai....harga dalam anggran 10-35....MV jenis beli d Concept Store so harga memang macam yang dianggarkan...

Tapi kalau beli dari reseller...atau dari peniaga lain..kita hanya mampu gigit jari sebab harganya naik mendadak..kalau jumpa seller yang pemurah untunglah...tapi tak boleh nak banyak bunyi juga....

seller ni nak dapat tudung dorang berbaris ...so kira berbaloi dengan penat yang dorang dapat dengan hasil jualan...kalau nak murah mcm MV beratur ataupun dtg esoknya...kita beli saki baki yang tinggal...

Tapi tahun ni punya design baru 2 helai jer MV ada...korang pula pakai tudung jenama apa???
Read More

Bear Bread Cutter Gift From Sustagen Club

7:30 AM
Bear Bread Cutter Gift From Sustagen Club

Assalammualaikum....


gift dari sustagen club 
Salam jumaat penuh barakah...MV nak kongsikan yang MV dapat gift dari sustagen Club....Bear Bread Cutter...berguna untuk tarik selera anak untuk makan breakfast dari bread....selain tue MV dapat 3 peket susu percubaan....
ni rupa bread cutter tue
Korang kalau nak boleh like fb sustagen club ..manalah tau kan ada rasa nak tukar susu anak..boleh lah minta free sample susu dari dorang...
Read More

Thursday, March 17, 2016

Soto Ayam RM1 Gerai Mak Siti Putatan

1:30 PM
Soto Ayam RM1 Gerai Mak Siti Putatan
Assalammualaikum,....

sumber dari SINI
Alhamdulillah berniaga dengan niat bersedekah....patut diberi pujian kepada #GeraiMakSitiPutatan menjual soto ayam dengan harga RM1.00 sahaja dengan niat bersedkah kepada pelajar dan golongan miskin..Semoga Mak Siti dilimpahkan rezeki yang berlipat kali ganda.Amin

Insyaallah kalau ada kesempatan mencari lah gerai mak cik ni...bukan sahaja Soto Ayam RM1 ABC pun rm1.00 juga....betul2 murah ni....

Siapa2 Sabahan yang pernah makan di #GeraiMakSitiPutatan cuba kamuorang share dulu ...
Read More

Ketam Kelapa Atau Ketam Kenari

7:30 AM
Ketam Kelapa Atau Ketam Kenari
Assalammualaikum...

pinjam google 
Ketam Kelapa atau ketam Kenari(indonesia) .Sedikit mengenai ketam ini iaitu 

Ketam kenari, Birgus latro, atau disebut Kepiting Kelapa merupakan artropoda darat terbesar di dunia. Meskipun disebut ketam/kepiting, hewan ini bukanlah ketam/kepiting. Ketam ini merupakan jenis umang-umang yang sangat maju dalam hal evolusi. Jadi mungkin ia lebih tepat disebut umang-umang kenari, namun demikian penduduk kepulauan Maluku sudah menyebutnya ketam kenari. Ketam ini dikenal karena kemampuannya mengupas buah kelapa dengan capitnya yang kuat untuk memakan isinya. Ia satu-satunya spesies dari genus Birgus.(sumber dari SINI)

Kenapa tiba2 timbul entry pasal ketam...Ini adalah penangan Law Of the jungle in Samoa....di mana mereka dapat 2 ekor ketam kelapa....besar giler ok....jarang kita nampak....masa tengok dorang makan tue terus macam mau cari ketam hahaha..tapi sebab sudah jam 11.30 malam niat itu dibatalkan hahaha.....

Rupa2nya ketam kelapa ni ada di SABAH ...baca SINI...hanya ada di Sabah ...ketam ni boleh mencecah RM 300 sekilo...huhu....dan ada juga yang mengatakan ketam ni banyak ada di Pulau SIpadan Sabah ...baca SINI

Dari apa yang Ahli Law Of the jungle punya komen..Ketam ni sos nya rasa santan...mungin sebab makanan ketam ni adalah kelapa....pergh memang buat teringin mau rasa kan..tapi kalau sudah rm300 sekilo simpan saja rasa itu...hahaha

Cuma ada yang memusykilkan ....ketam kelapa ni haram ker di makan???sebab setahu MV ketam batu memang haram di makan....ketam batu lain tau tak sama dengan ketam nipah yang banyak kat air paya bakau...

sumber SINI

So ketam kelapa ni haram juga kah???tolong2 jawab....untuk tambah ilmu..manalah tau kan..ada yang nak belanja MV senang sikit..kalau haram tak yah terima...tapi kalau boleh makan...terima kasih belanja..hihi


Read More