2017 - All About Love

Monday, November 20, 2017

HARI MESRA PELANGGAN PEJABAT PTPTN NEGERI SABAH 2017

5:30 PM
HARI MESRA PELANGGAN PEJABAT PTPTN NEGERI SABAH 2017


Assalammualaikum..

HARI MESRA PELANGGAN PEJABAT PTPTN NEGERI SABAH


Tarikh: 25 NOVEMBER 2017
Hari: SABTU
Waktu: 9.00 AM - 3.00 PM
Tempat: PERKARANGAN WISMA UTC SABAH

Pelbagai program & aktiviti:

  1. Pertandingan mewarna 
  2. Pecah tabung 
  3. Musical chair
  4. IQ puzzle
  5. Roda impian 
  6. Pertandingan tiup belon
  7. Cabutan tiket hadiah 
  8. Program derma darah



Yang paling best, buka akaun SSPN-i Plus anda boleh dapat cenderahati eksklusif sempena Ulangtahun PTPTN ke 20 tahun iaitu Tabung Maskot PTPTN

Selain itu kita ada banyak lagi pelbagai hadiah menarik untuk dibawa pulang 
  • payung
  • alat tulis
  • beg sekolah
  • set mewarna
  • bekas makanan
  • Dan banyak lagi!!!!

Jangan lepaskan peluang untuk hadir ke Hari Mesra Pelanggan Pejabat PTPTN Negeri Sabah pada 25 NOVEMBER 2017 bertempat di Perkarangan Wisma UTC Sabah dan nikmati juga pelepasan taksiran cukai hingga RM12,000 !
Read More

32 Tahun

5:17 PM
32 Tahun
Assalammualaikum....

No automatic alt text available.
hadiah dari kakak ayu 
18 November 2017 genaplah usia MV 32 tahun...tambah lagi 1 angka...alhamdulillah masih lai bernafas di bumi ini.Birthday kali ni tiada kek...sebab biasa birthday mv yang urus kek..ni birthday MV xkan MV juga urus kek  haha...

Lagipun 18.11 haritu MV bekerja..bertugas di kejohanan futsal piala setiausaha persekutuan Sabah 2017 selaku urusetia...jadi malam baru Mr Velentine belanja Makan..tq my love tiada hadiah pun tidak apa..janji ingatan..dan menjadi orang pertama yang wish..tepat jam 12.00 pagi
ni hadiah paling bermakna ...
Terima kasih buat anak2 MV...walaupun hadiah yang dorang bagi murah tapi amat bermakna buat MV..terima kasih anak-anak mama...syamimi cakap kenapa mama hari jadi tiada kek...jadi marilah kita buat kek viral 2 bahan untuk dimakan...


Terima kasih juga buat semua yang mendoakan dan ucapan birthday buat MV..
Read More

Friday, November 17, 2017

Majlis Konvokesyen Kemas

2:56 PM
Majlis Konvokesyen Kemas
No automatic alt text available.
Tahniah Syamimi...Tempat kedua kanak-kanak cemerlang Taska Kemas KPKPS..
Assalammualaikum...

Majlis Konvokesyen Kemas Parlimen Sepanggar..MV bawa syamimi ke majlis konvokesyen ni..Syamimi graduate Taska Kemas...seronok tengok anak akan melangkah ke alam pra sekolah...

Tahniah buat MY syamimi...mendapat tempat kedua kanak-kanak cemerlang Taska Kemas KPKPS..sangat bangga dengan adik...semoga adik terus sukses di masa hadapan...
Image may contain: 1 person
my syamimi ....with patung tupainya

Read More

Wednesday, November 15, 2017

Sengatan obor-obor

9:10 AM
Sengatan obor-obor

Assalammualaikum

Mv kongsikan apa yang patut dilakukan dan tidak boleh dilakukan sekiranya terkena sengatan obor-obor ..

Lakukan
1.curah cuka makanan ke atas bahagian kulit yang disengat selama 30 saat

2. Buangkan sesunggut obor2 yg masih berada di atas kulit(sebaik-baiknya gunakan penyepit/sarung tangan)

3. Bawa ke jabatan kecemasan.

Jangan lakukan.
1.basuh dengan air tawar,mineral,paip dan lain2
2.curah alkohol / air kencing
3. Sapu sebarang gel,minyak,krim
4.gosok dengan pasir / batu
5.rendam dalam air sejuk/panas
6. Jumpa bomoh/dukun

Read More

Tuesday, November 14, 2017

Review: Tidak Pernah Sesal-umie nadzimah

3:25 PM
Review: Tidak Pernah Sesal-umie nadzimah
Tidak Pernah Sesal Tidak Pernah Sesal by Umie Nadzimah
My rating: 5 of 5 stars

"kasihku ibarat air lautan,tak luak dek angin,ribut atau taufan yang melanda..."

Jatuh cinta pada 2 orang yang berbeza namun punya rupa yang sama.Syed Azeem si jejaka yang full pakej nya...menjadi rebutan si dara.Syarifah Zalia Bekas tunang yang meninggalkan dia di hari perkahwinan.Lia Hana gadis seiras Zalia namun berlainan perwatakkan sehingga membuat Azeem benar2 jatuh cinta...

Perbezaan darjat dan keturunan..membuat kan perhubungan Lia Hana dan Syed Azeem tidak direstui oleh ibulia hana...pengalaman dan trauma yang Jamalia terima membuatkan dia tidak mempercayai cinta lelaki kaya...

Di tambah pula bapa Azeem yang mementingkan keturunan ..permintaan ibu yang sangat di luar dugaan..Abang Naim perlu jadi suami sedangkan yang dia tau abg naim adalah abangnya..

Kenapa lia hana dan zalia seiras??kenapa bukan rasa benci yang datang dalam pertemuan antara mereka ?sebaliknya rasa ingin saling kenal dan merindui....Korang kena baca ni..bagaimana seorang anak dibenci ibunya sendiri...seorang ayah menanggung rindu rindukan anak sendiri selama 20 tahun,,

bagaimana seorang suami terpaksa melepaskan isteri yang tersayang demi keselamatannya...bagaimana seorang isteri sanggup berkorban demi kebahagian lelaki yang di cintai..

Bagaimana seorang wanita yang langsung tidak punya pertalian dengan seorang anak tetapi benar-benar menyayangi anak itu ..."lia Hana...nama yang penuh makna bagi dua insan...Jamalia dan Syed hanafi"




View all my reviews
Read More

Bisnes Dadih

11:59 AM
Bisnes Dadih





Assalammualaikum...

Bisnes dadih..Anak dara MV yang seorang ni berbisnes Dadih di sekolah..dia ambik order dari whatsapp...hari ni merupakan hari kedua dia berbisnes....dapat lah hasil 24.00 ringgit oklah kan ...

Belajar mencari duit katanya..so mama pun tolonglah dia buat dadih ni..nanti nak ajar dia pula buat sendiri...kan dah besar....anak-anak MV memang ada minat ke arah perniagaan..mv dan suami pun mempunyai minat yang sama...

Suami ada part time job jual beli kereta...MV dengan bisnes jeruk MV...anak-anak pula dengan bisnes dorang...pandai jer dorang ni cari apa yang nak di jual....semoga anak-anak Mv berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi ...amin 



Read More

Monday, November 13, 2017

Menang Reward 8share Lagi

4:43 PM
Menang Reward 8share Lagi
Yeahh dapat RM10.00

Assalammualaikum...

Alhamdulillah menang lagi mission 8share..menang 2 dari 4 mission yang dia bagi...dapatlah earning extra RM5.00 kali dua...dapat RM10.00 terus earning bertambah menjadi rm52.78...dah boleh cashout...Ini yang sayang dengan 8share ni...sayang sangat hihi


Korang yang join 8share ada yang menang juga...rezeki bulan november ni...dapat lucky draw ..ni dapat reward earning pula....Semoga MV dimurahkan rezeki lagi...AMin 
Read More

Thursday, November 9, 2017

Koleksi Novel Tulisan Zan Zarida

12:16 PM
Koleksi Novel Tulisan Zan Zarida
Assalammualaikum...

5 koleksi zan zarida
Menambah koleksi novel MV di rumah dengan novel tulisan kak Zan Zarida...kak Zan zarida offer baik punyer untuk 3 buah novel RM50.00 siapa tak nak kan...MV beli 3 novel dia yang bertajuk :-

  1. Aduhai,bos bertuah 
  2. saya cup hati awak!
  3. kekasihku jangan marah
3 Novel RM50.00
Dengan itu MV ada kesemua novel tulisan beliau...dekat rumah ada 5 judul :-
  1. Aduhai,bos bertuah 
  2. saya cup hati awak!
  3. kekasihku jangan marah
  4. 'dia' my love
  5. alahai mat salih 
lagi satu judul ada di library tempat MV kerja :-

  1. mas kahwinku rm22.50
Kalau korang berminat nak dapat novel beliau boleh berhubung dengan beliau di Facebook Zan Zarida..baca novel tulisan beliau pastinya mencuit hati dan mudah difahami ceritanya///
Read More

Wednesday, November 8, 2017

Game Kata

1:53 PM
Game Kata

Assalammualaikum...

Telefon Bimbit korang mesti canggihkan?Macam MV pakai vivo Y53 saja..keperluan hanya untuk call,media sosial dan update blog...kalau game memang jarang download...tapi semenjak anak-anak suka kacau handphone mama...banyak lah game yang di download

barbie doll,mermaid,princess,doll house dan banyak lagi...tapi ada satu game yang anak MV download ni MV suka...Nama Game ni KATA...untuk pengguna android boleh download di playstore...percuma sahaja...
Game kata ni macam teka teki..tapi teka kata berdasarkan beberapa huruf yang diberi ..dari huruf yang diberi tue kita buat perkataan...menguji minda betul ,,,MV yang sdh tua ni pun kadang nda terjawab...

Cepat lagi wani dan ayu jawab bagi pihak mama..kadang mama stuck tak dapat jawab..bila dorang pegang terus settle hahaha...bagi anak-anak sangat bagus game ni untuk mengasah minda dorang...

yang tadika pun boleh main ...sambil-sambil tue belajar mengeja dan kenal huruf,,,ada siapa2 yang main game ni??kalau ada kita geng ...

Read More

Tuesday, November 7, 2017

Pembukaan Akaun SSPN-i Secara Online

4:53 PM
Pembukaan Akaun SSPN-i Secara Online


Assalammualaikum

Akaun SSPN-i..alhamdulillah selesai buat akaun sspn-i untuk empat orang anak MV...macam wani dia masa puasa terpilih untuk buka account percuma di sekolah...anak MV yang lain MV baru buat semalam...

Buat online sahaja pembukaan akaun SSPNI-i ni DI SINI... Klik pembukaan akaun..pembukaan akaun serendah RM20.00 sahaja tanpa perlu apa-apa dokumen...pakej yang MV ambil ni bukan potongan gaji

tapi melalui simpanan bulanan tanpa had nilai...terpulang dari kita nak simpan berapa....kalau ada banyak lebih simpan lah banyak..kalau ada sikit simpanlah sikit..asalkan ada..tabungan untuk anak2 kita untuk masa hadapan...


Read More

Beg RM100

9:56 AM
Beg RM100
No automatic alt text available.
5 beg RM100
Assalammualaikum...

Cerita petang ahad ...menyelit di #gaintkelombong ..kunun mau tengok betul kah sales...hajat mau tengok barang elektrik sekali terkenan beg sekolah ni...ambil 5 beg untuk haikalayuwani..

Rm100 untuk 5 beg..berbaloi lah kan mama menyelit di antara customer yang ramai petang tue..beg yang di atas tu jenama Swan...harga asal RM65.00 offer pergi RM20.00 terus ambik 3 beg ni untuk haikalayuwani guna ke sekolah rendah...

Beg yang ada gambar girls tue untuk ayuwani guna untuk sekolah agama....oklah jimat RM100 5 beg cuma mau cari lagi satu beg untuk abang haikal pakai ke sekolah agama...oh ya di Kedai Bata pun ada sales

Kasut sekolah RM19.00 sepasang beli 3 free 1 kasut...So 4 pasang kasut RM57.00 tapi MV nda beli sebab masa pergi sana haritu berdua saja dengan suami..anak-anak tiada jadi susah mau agak size kasut dorang ....

Kamu ada kah yang pergi sales gaint minggu lepas?cer ceta apa pendapatan kamu??
Read More

Monday, November 6, 2017

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

9:37 AM
GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN
KLIK BANNER UNTUK JOIN 
Assalammualaikum...

Akhirnya dapat juga menyiapkan entry untuk join GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN..Tahniah kak MIA sudah 10 tahun menjadi blogger yang terkenal di Sabah...MV mula-mula kenal kak mia bila selalu join contest masa mula-mula menjadi blogger...

Di sana bermulalah perkenalan alam maya MV dengan kak Mia tapi bulan september tahun ini baru bertemu face to face bila kami sama-sama dijemput ke BTC CULTURAL NIGHT & FOOD FIESTA,,,

Masa kenal dulu nda sangka pun yang anak MV satu sekolah dengan anak kak mia..Si chumie..bila nampak di blog kak mia gambar anaknya baru tau yang Abg Haikal Pernah sekolah dengan dia ..itu pun masa umur 4 Tahun...nda sangka kan..sekarang dorang umur 10 tahun sudah...

Tahniah Kak Mia...Semoga terus menjadi Blogger yang berjaya....

**Tarikh tutup penyertaan pada 20 November 2017 11.59 malam. Pemenang bertuah akan diumumkan pada 25 November 2017. 
Read More

Lazada Online Revolution Blogger Contest.

9:06 AM
Lazada Online Revolution Blogger Contest.
Assalammualaikum..



Lazada Online Revolution akan bermula pada 11 November hingga 14 Disember 2017 jangan lepas peluang anda untuk membeli barangan yang kamu inginkan dengan harga yang berpatutan..

Bersempena dengan Lazada Online Revolution..Lazada menganjurkan satu contest buat semua blogger iaitu Lazada Online Revolution Blogger Contest yang mana tarikh tutup penyertaan pada 14.12.2017..MV mengambil peluang ini..

Manalah tahu kan nama sangkut lagi sebagai pemenang kan...Untuk menyertai peserta kena menjawab soalan di bawah:-

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 



MV mula membeli di Lazada pada bulan 12/2016,Masa itu MV membeli Digital LCD Pulse Heart Rate Monitor Calories Counter Fitness Watch Red ...MV beli 2 item jam ni...Satu untuk MV dan satu lagi untuk kakak MV...iyalah kan masa ni..MV tengah berjinak2 dengan misi kuruskan badan...jam ni pula sangat membantu untuk mengira berpa kalori kita yang terbakar ketika senaman dilakukan 

b. Which types of products would you prefer buying online? 

Produk yang MV lebih suka beli online adalah barangan elektronik dan aksesori wanita..

 c. What to you love about online shopping? 
Saya suka online shopping kerana ia menjimatkan masa saya ...hanya pilih barang yang kita mahu kemudian bayar dan tunggu untuk penghantaran.Ditambah pula kalau beli online harga yang ditawarkan lebih murah berbanding di kedai...

d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 


MV teringin mau beli Portable Garment Steamer, Clothes Iron with Hanger  sebab memudahkan anak-anak MV iron baju ..taulah kan budak-budak...kalau iron baju kadang terlebih panas sampai hangus baju...



Read More

Sunday, November 5, 2017

Ikan keli masak kari

8:52 PM
Ikan keli masak kari

Assalammualaikum

Pagi tadi berkesempatan ke tamu tuaran ..misi macam biasa mencari pecal dan tapai..sekaligus ronda-ronda tengok ikan yang berkenan di hati..

Bukan setakat ikan ..mv beli  lada padi rm6..mangga rm5..udang rm20..ikan tulai rm9.00...ikan kerapu rm12 dan ikan keli rm8.00..

Nampak jak ikan keli terus suruh mr velentine beli..terus dalam kepala balik rumah nanti mau masak kari ...yummy...sedap atau nda belakang kira janji makan hahaha...

Maka terhasillah ikan keli masak kari untuk lunch tadi...licin dikerjakan oleh anak2 dan suami serta adik mv ...tercapai hajat mau makan ikan keli masak kari..

Selalu masak belado jak...oh ya kalau makan di restoran ikan keli ni mahal..jadi dapat beli d tamu ni puas lah makan rm8 ..5 ekor oklah...kalau di restoran 1 ekor sdh rm5-10 ikut size...

Kamu sapa suka makan ikan keli..biasa kmu masak apa ikan keli tu??
Read More

Stok Lada

6:55 PM
Stok Lada

Assalammualaikum


Bila semua ahli keluarga pandai makan pedas atau dalam erti kata lain suka makanan pedas...makanya mak kena main peranan..

Sebab dorang akan cakap"mama lada tiada..nda sedap makan toada lada" dari yg sulung sampai si bongsu yang umur 4 tahun semua hantu lada..

Bulan lepas mama buat lada kisar dua kali ..sebab dorang habiskan tak sampai seminggu untuk satu kontena..kali ni mama beli lada harga rm6..

Kisar woth bawang putih dan limau...dapatlah satu bekas di atas..Mv harap ianya mampu bertahan untuk sebulan...korang suka makan pedas?

Kalaunya kita geng
Read More

Saturday, November 4, 2017

Final Piala Malaysia 2017-Kedah vs JDT

9:17 PM
Final Piala Malaysia 2017-Kedah vs JDT

Assalammualaikum


Perlawanan akhir piala malaysia 2017 menyaksikan pertemuan 2 pasukan terkuat di liga super..kedah juara bertahan dan Jdt juara liga super 4 tahun berturut-turut..

Juga menyaksikan dua pasukan kendalian anak tempatan(Kedah) dan satu dikenadalikan oleh jurulatih asing..

2 pasukan terkuat namun kelebihan atas kertas buat JDT...namun Kedah juga mempunyai kelebihannya sendiri..
Telah pun bermula  .so marilah kita sokong pasukan masing2..mv pilih kedah ..kakak Ayu macam biasa..JDT bilangnya sebab dia kan orang johor..anak kelahiran johor..

Apa-apa pun siapa yang menang tahniah..siapa yang kalah anda juga adalah yang terbaik juga(gol awal nampaknya JDT seawal minit ke 2)

Kedudukan semasa jdt 1- 0 kedah
Read More

Friday, November 3, 2017

Korean Drama-Sassy Go Go-

4:31 PM
Korean Drama-Sassy Go Go-
Assalammualaikum

Kang Yeon Doo (Jung Eunji) is an average sophomore who attends a highly competitive high school. She is the leader of Real King, the school’s dance group that clashes with the White Tigers, the school’s academic club reserved for the students in the top 5% led by the school’s number one student, Kim Yeol (Lee Won Keun). While her childhood friend Ha Dong Jae (N) struggles to overcome his physical contact disability, another student, Kwon Soo Ah (Chae Soo Bin) threatens both Real King and the White Tigers unless the two clubs form a cheerleading team to boost her resume. Kim Yeol is forced to lead the White Tigers into cheerleading to help his best friend Seo Ha Joon (Ji Soo), and his sincerity convinces Yeon Doo to do the same. Under the guidance of teachers, the team learns to overcome differences and become friends in the midst of immense parental pressure and preparation for their regional competition. “Sassy Go Go” is a 2015 South Korean drama series directed by Lee Eun Jin.



MV layan drama sassy go go ni di SINI...12 Episod sahaja..mengisahkan dua kumpulan pelajar White Tigers dan real king..yang jauh berbeza..white tiger kumpulan pelajar pintar ,,

manakala real king pelajar biasa yang meminati muzik..bersebelahan bilik dan berbeza pendapat dan sering bergaduh..namun kedua-dua ketua..Yeon Doo dan yeol mula satu cinta ,,,perbezaan itu akhirnya menjadikan mereka semua satu kumpulan dalam cheerlading..
Read More

Thursday, November 2, 2017

Kuali Tefal

7:09 PM
Kuali Tefal

Assalammualaikum

Kuali tefal size 20cm ni mv beli dengan harga rm35..harga sebenar rm53...berbaloi lah rm18 offer so grablah satu ..mv beli dari ofismate...

Dan untuk pengetahuan kamu semua..ini adalah kuali tefal mv yang pertama ..hahaha...Kesian kan ...so kuali sudah dirasmikan tadi apabila syamimi dan wani minta masak telur mata..

Bila sdh try..wow...betul-betul  tak melekat lah ...si kakak ayu pun cakap ...wah nda melekat....hihi..lepas ni mana lah tau kawan mv ada offer yang size besar..mv nak beli lah...
Read More

Wednesday, November 1, 2017

Redeem Voucher KFC di 8Share

3:55 PM
Redeem Voucher KFC di 8Share
Image may contain: one or more people and people eating

Assalammualaikum...

Walau x nampak itu senyuman melalui bibir tapi mata pun senyum juga..yeahh sampai sdh voucher #kfc ..walaupun nilainya rm20.00 sahaja tapi mencukupi lah...ini adalah hasil redeem point dari @8share ...

Alhamdulillah akhirnya merasa juga redeem voucher KFC di 8share..selalu jer out of stock ..kali ni memang rezeki..dapat redeem..dan semalam belanja anak-anak makan KFC ..MV beli set bucket berbaloi dengan sawadee crunch..harga 45.00...so MV tambah cash RM25.00..

OKlah kan sapa bagi ...yang penting usaha...
Read More

Tuesday, October 31, 2017

Review: Mrs. Maidku-Syaza Arisha

9:10 AM
Review: Mrs. Maidku-Syaza Arisha
Mrs. Maidku Mrs. Maidku by Syaza Arisha
My rating: 5 of 5 stars


"Syarat pertama!jangan pernah sentuh aku ! Syarat Kedua, Jangan pernah menuntut hak kau ! Ketiga,jangan nak control aku sangat !"-Syazana

"Dan syarat aku hanya mudah,jangan pernah keluar atau berhubungan dengan lelaki lain!"-Encik Hairul

Syazana menjadi orang gaji hanya untuk mencari keluarga kandungnya.Namun bertemu si majikan yang menyakitkan hati..Tanpa diduga si majikan Hairul adalah adik kepada bekas kekasihnya Ikmal...satu demi satu kebohongan dilakukan ....demi mengelakkan fitnah dari jiran tetangga dan mengelak dari ikmal yang mula menagih kasih dan mengungkit kisah lama...

Dicintai majikan sendiri bukan semudah yang disangka...apatah lagi berkahwin tanpa kerelaan dan terpaksa,,,Bila sudah mencinta dugaan mula melanda....Satu persatu dugaan mendatang....Ikmal yang tanpa jemu menagih cinta,Encik Riz yang mula menunjukkan rasa, Ain Qirana yang tiba-tiba datang kembali mencari hairul...di tambah kebencian bapa mertua yang memaksa dia meninggalkan suami sendiri demi rumah anak yatim tempat dia membesar...

LAri jauh mana...Syaz dan Riz semakin dekat...ada satu rahsia yang mengaitkan mereka...Hairul mampukah dia membuang ego dan memujuk isteri merangkap mrs.maidnya???

Kena baca novel ni..memang best,,,simple tak melalut....


Read More

Saturday, October 28, 2017

Review novel Anding ayangan-Ramlee Awang Mursyid

11:29 PM
Review novel Anding ayangan-Ramlee Awang Mursyid

Assalammualaikum

anding ayangan..sebuah kisah dongeng yg diceritakan oleh nyian si lelaki yang dianggap tak waras ...apa yang diceritakan oleh nyian mengenai anding ayangan benar terjadi di sana...bagaimana chahaya dan furqan ayubi dalam kisah anding ayangan ...

damit yang menjadi pendengar setia akhirnya terbawa ke alam cerita dongeng tersebut bersama nyian dan di sana bertemu chahaya...

berbeza dgn furqan yang terkeluar ke alam realiti dek kerana dongeng yg nyian sampaikan..bertukar dunia namun kejahatan yang bakal ditempuhi tetap sama

tak sabar mau tgu sambungan novel ni...bahasa yg digunakan dalam novel mengajar mv bahasa brunei dgn lebih mendalam

Read More

Intipati Pembentangan Bajet 2018

8:47 AM
Intipati Pembentangan Bajet 2018

Assalammualaikum..

Mv kongsikan sedikit intipati pembentangan bajet 2018 berkenaan penjawat awam dan wanita

Demi menghargai sumbangan para penjawat awam, khabar
gembira yang ditunggu-tunggu itu sudah pun tiba. Saya
mengumumkan:

Pertama: Kenaikan pangkat time-based kali kedua bagi
kumpulan pelaksana untuk tempoh 13 tahun,
selepas kenaikan kali pertama;

Kedua: Penjawat awam yang dibersarakan atas sebab
kesihatan, akan menerima faedah persaraan
seolah-olah pegawai berkhidmat sehingga umur
persaraan wajib;

Ketiga: Membenarkan Gantian Cuti Rehat melebihi 150
hari digunakan sebagai cuti rehat pada tahun
persaraan;

Keempat: Menaikkan kadar Cuti Rehat Khas bagi Pegawai
Perkhidmatan Pendidikan daripada tujuh hari
kepada 10 hari setahun;

Kelima: Kerajaan buat pertama kalinya, bersetuju
memberikan kemudahan tujuh hari cuti tanpa
rekod sepanjang tempoh perkhidmatan bagi
menunaikan umrah;

Keenam: Untuk memberi fleksibiliti, Kerajaan akan
menambah satu lagi Waktu Kerja Berperingkat
iaitu bermula jam 9 pagi hingga 6 petang;

Ketujuh: Pakar Perubatan Gred UD54 dan ke atas, yang
telah diwartakan sekurang-kurangnya 4 tahun,
serta memenuhi syarat tertentu, akan diberi
kelonggaran satu hari seminggu untuk
melaksanakan Waktu Kerja Fleksi;

Kelapan: Penjawat awam wanita yang mengandung lima
bulan ke atas, dibenarkan pulang lebih awal
sejam.
Bagi melengkapi hasrat ini, suami yang bekerja
Kerajaan juga dibenarkan pulang lebih awal
sejam,… syaratnya, suami dan isteri mestilah
bekerja di lokasi yang berdekatan;

Kesembilan: Meningkatkan kelayakan cuti bersalin daripada
300 hari kepada 360 hari sepanjang
perkhidmatan, tertakluk kepada maksimum 90
hari setahun;

Kesepuluh: Pembelajaran sepanjang hayat pegawai
perkhidmatan awam dengan melaksanakan Kursus
Sarjana dan PhD secara in-house;

Kesebelas: Menaikkan kadar pencen terendah kepada 1,000
ringgit sebulan melibatkan lebih 50 ribu pesara
awam, dengan sekurang-kurangnya 25 tahun
tempoh perkhidmatan; dan

Kedua belas: Pemanjangan kemudahan perubatan untuk ibu
dan bapa kepada pesara Kerajaan.

Kesemua langkah di atas berkuat kuasa mulai 1 Januari 2018.

2018 tahun memperkasa kan wanita ..ada 5 semuanya
1.penglibatan 30% wanita dalam pengarah glc(lbh kurng lupa2 ingat)
2. Cuti bersalin swasta di samalan dgn kerajaan iaitu 90 hari
3.latihan usahawan
4.pengecualian cukai pendapatan 12 bulan berturut
5.untuk penjawat awam wanita mengandung 5 bln ke atas blh balik awal sejam dari waktu pilihan(suami kalau gov kena jarak tmpt kerja berdekatan)


Alhamdulillah..bayaran khas kewangan juga turut diberikan kepada ketua kampung@tok batin,imam,bilal,tok siak,guru kafa dan takmir..bayaran khas 1500 akan dibayar 2 kali iaitu pada jan 2018 (1000) dan raya(500)

Bayi yang dilahirkan tahun 2018 juga akan mendapa amanah dana anak malaysia(ADAM) sebanyak rm200.
Read More

Cara Cashout 8share

7:00 AM
Cara Cashout 8share
Jumlah terkini 
 Assalammualaikum...

Sikit-sikit lama-lama jadi bukit,,,ya bermula dengan 0.20 akhirnya dapat lah RM58.00,,,MV buat cashout 8share awal bulan ni...MV cashout RM59.00 ..RM1 dipotong untuk charge bank...

Tak Lama pun masa di ambil hanya 3 minggu macam tue...dan sekarang jumlah yang terkumpul RM33.38..itu yang MV SC...tapi bila check lagi tadi dah naik ke 34.18 sen...Lagi RM15.82 sen dah boleh cashout,,,


Ni yang Cashout 2.10.2017 dah masuk acc cimb bank MV

Kalau Rajin dapat cashout bulan 12 ni...lagipun sekarang tengah ada 3 mission sedang berlansung setiap satu mission reward RM5.00...kalau ada rezeki menang dapat lah Cashout...

Korang yang join 8share tue join lah mission baru ni ..mana lah tahu rezeki kan sebab untuk setiap mission 50 pemenang di cari,,, Kak Pip try lah join ya...

Kalau korang nak cashout 8share...senang jer ...Setiap isnin minggu pertama dan ketiga setiap bulan...cashout korang akan diproses ..biasanya paling lama pun sebulan...tak pernah lebih dari itu..

Read More

Friday, October 27, 2017

Pembentangan Bajet 2018

3:02 PM
Pembentangan Bajet 2018
Assalammualaikum,.,,


Image may contain: 11 people, text

27 Oktober 2017 ..Pembentangan Bajet 2018 akan berlangsung pada Jam 3.05 Petang,,yang berada di rumah ..boleh menonton terus di Televisyen anda...terpulang mau tengok channel berapa..buat yang berada di pejabat atau dalam perjalanan boleh dengar melalui Radio ...

Yang Menjadi persoalan di Media sosial seperti MV...apakah warna tema baju PM kita hari ni..hahaha ada jak kan benda lucu yang dorang fikir...MV mula2 teka biru tapi 2010 dah pakai..kali ni teka coklat lah...sebab kawan cakap raya tue baju dia pakai Coklat...

Nah ambik kau terjebak sekalian...kamu pun cuba lah meneka..apa2pun ..berharap semoga apa yang dibentangkan menjadi berita baik dan mengembirakan rakyat ,,,

Jom tengok live streaming Pembentangan Bajet 2018 Di SINI
Read More

HOME BROWNIES KOTA KINABALU

9:08 AM
HOME BROWNIES KOTA KINABALU
Assalammualaikum



Kamu suka manisan dan pengemar brownies.Kamu Patut cuba brownies dari Home Brownies Kota Kinabalu ..Pelbagai jenis Brownies yang di sediakan dengan harga yang berpatutan .Korang boleh pilih ikut citarasa yang kamu kehendaki.

Jenis dan harga brownies minipack:
1) Plain RM12.90
2) Almond @ Oreo RM13.90
3) Nutella @ Walnut Caramel RM14.90
4) Cheese RM15.90
Almond


Yang ni Nutella ....anak-anak MV suka sangat makan..sedap katanya..terasa coklatnya
Plain 

ada 6 jenis brownies yang boleh kita pilih 
Oreo 
Jenis dan harga brownies bigbox:
1) Plain RM33.00
2) Almond RM35.00
3) Oreo RM35.00
4) Nutella RM45.00
5) Walnut RM40.00
6) Walnut Caramel RM42.00
7) Cheese RM50.00 (only available for bigbox)
8) Mix 3flavor RM45.00
Saiz brownies 10x10
Potong 30pcs








Brownies ini sangat sesuai dijadikan kek birthday dan manisan semasa majlis..MV pernah buat brownies jadi kek birthday masa birthday wani dulu...korang yang nakkan kelainan bolehlah try brownies sebagai kek ....pasti menyelerakan


Tempahan di terima pada 2@3hari sebelum hari penghantaran iaitu Setiap hari  Rabu & Jumaat.Home Brownies Juga membuka peluang perniagaan bagi sesiapa yang ingin mendapatkan pendapatan sampingan dengan menjadi agen Home Brownies dengan Minimum 5pack untuk brownies minipack

Segala keterangan lebih lanjut boleh berhubung di 
Instagram : @home_brownies
Whatsapp :0111 0540 024

Read More